Strategi mot korruption
Strategin mot korruption och åtgärdsprogrammet i anslutning till den uppdateras. Läs mer här.
Det nationella arbetet mot korruption måste effektiviseras. Också flera internationella organisationer har uppmanat Finland att vidta åtgärder för att effektivisera arbetet.
Det behövs en långsiktig strategi för att säkerställa ett konsekvent och målmedvetet arbete mot korruption och att de relevanta aktörerna förbinder sig till verksamheten. Målet ska vara ett samhälle där korruption inte kan få fotfäste eller döljas.
I Finland förekommer enligt undersökningar strukturell korruption som är svår att upptäcka. Centrala riskområden är byggnadsbranschen, offentlig upphandling, samhällsplanering och politisk verksamhet. I allmänhet anses korruption bero på otillräckliga åtgärder för att bekämpa korruption, bristen på övervakning och öppenhet samt svårigheterna att identifiera korrupta gärningar.
Utkastet lyfter fram nödvändiga utvecklingsmål
I strategiutkastet ingår en detaljerad översikt över det nuvarande korruptionsläget. Utifrån översikten har det fastställts mål, som är ambitiösa men också nödvändiga.
Finland behöver en särskild instans med resurser för att samordna, stödja och följa upp arbetet mot korruption samt för att lägga fram nya initiativ.
Det ska satsas mer än förut på utredning och avslöjande av korruption. Kompetensen av de tjänstemän som deltar i utredningen av misstänkt korruption i korruptionsfrågor ska förbättras.
Olika branscher ska engageras i arbetet mot korruption. Det ska ses till att verktygen för korruptionsbekämpning tas i bruk i praktiken och att alla vet vad som acceptabel verksamhet och vad som inte är det.
För att verksamheten ska kunna genomföras i praktiken behövs det fasta och väl fungerande myndighetsstrukturer.
På alla samhällsnivåer behövs mer information om följande frågor:
- Vad avses med korruption?
- Vilka normer gäller korruptionsbekämpning?
- Vilka verktyg kan användas för att bekämpa korruption?
Det är speciellt viktigt att rikta åtgärder på de kända riskområdena:
- byggnadsbranschen
- offentlig upphandling och anbudsförfaranden
- samhällsplanering
- politiskt beslutsfattande och finansiering
Också tjänstemännens förmåga att identifiera och bekämpa korruption ska förbättras.
Det är ofta svårt att få offentlig information i en strukturerad form, trots att öppenhet och transparens i beslutsfattandet anses vara viktigt.
Genom att ge olika aktörer bättre möjligheter att få information och delta kan man minska möjligheterna till korruption och trygga ett demokratiskt beslutsfattande. Ökad öppenhet är ett sätt att bekämpa korruption.
Transparensen bör ökas speciellt när det gäller:
- val- och partifinansiering
- politiska aktörers och tjänstemännens bindningar
- tjänsteutnämningar och rekryteringar
- offentlig upphandling
- planläggningsprocesser
- bolagisering och företagsverksamhet
Avslöjandet av korruption kan effektiviseras genom att förbättra kännedomen om korrupt verksamhet och utveckla kompetensen i korruptionsbekämpning.
I vissa fall kan avslöjandet av korruption främjas genom att förbättra övervakningsinstansernas möjligheter att få information eller genom att ålägga aktörerna att rapportera om sin verksamhet mer detaljerat.
Det är också viktigt att misstankar om korruption kan anmälas anonymt eller åtminstone konfidentiellt. Anmälarna ska skyddas mot olika motåtgärder. Också myndigheternas möjligheter att anmäla korrutpionsmisstankar bör förbättras.
Effektivt arbete mot korruption bygger till stor del på lagstiftning.
Det ska bedömas hur väl lagstiftningen som gäller mutbrott och andra bestämmelser som hänför sig till korruptionsbekämpning fungerar och vid behov utvecklas. Lagstiftningen ska vara tillräckligt effektiv, ändamålsenlig och ha en förebyggande effekt.
Man vet fortfarande ganska lite om korruption i Finland, eftersom den ofta är dold för offentligheten. Korruptionsfallen kommer sällan till myndigheternas eller allmänhetens kännedom.
Det finns relativt lite forskning i korruptionsfrågor. Det är dock viktigt att regelbundet samla in både kvalitativ och kvantitativ forskningsdata om förekomsten och formerna av korruption. Forskning ger aktuella uppgifter om korruptionsläget och gör det möjligt att rikta arbetet mot korruption rätt.
I utkastet ingår en plan för praktiska åtgärder för att uppnå dessa mål. Också ansvarsinstanserna anges i strategin. Korruptionsbekämpning förutsätter nära samarbete mellan myndigheter, företag och organisationer.
Du kan läsa strategiutkastet (på finska) som finns tillgänglig i statsrådets publikationsarkiv.
Du kan också läsa sammandraget av utlåtandena om strategiutkastet (på finska).