Korruption är missbruk av inflytande för egen fördel. Så definieras begreppet i strategin som utarbetats av samarbetsnätverket mot korruption. Begreppet har också många andra definitioner, men i de flesta nämns uttryckligen handlande i strid med normer och för egen fördel.
Oftast är det fråga om en fördel som man inte i verkligheten har rätt till. Den kan minst tillfälligt förbättra en persons ställning och ha vilken form som helst. Fördelen är inte kopplad till en viss tidpunkt: den kan uppnås innan inflytandet missbrukas eller långt efter det.
Det är svårt att dra gränsen mellan nyttigt nätverkande och förfömlig korruption. De enskilda fallen måste bedömas bl.a. med hänsyn till omständigheterna, de inblandade personernas ställning och fördelens natur. Den straffrättsliga bedömningen görs i sista hand av domstolen.
Det är dock alltid nyttigt att bedöma sin egen verksamhet och hur det ser ut utåt. Man kan till exempel fundera på hur det skulle inverka på en persons eller en organisations trovärdighet om verksamheten behandlades i medierna? Trots att verksamheten inte utgör ett brott, kan den ändå vara oetisk.
Såväl privatpersoner som tjänstemän, politiker och anställda inom näringslivet kan begå korrupta handlingar. Också ett företag kan ställas till straffrättsligt ansvar.
Korruption är missbruk av inflytande för egen fördel. Inflytande betyder inte enbart makt att göra beslut. Det kan också handla om att man påverkar en annans verksamhet, beteende, åsikter eller beslutsfattande.
Att ge, erbjuda, ta emot eller begära fördelar är korruption, om detta görs för att påverka en annans verksamhet eller beteende på ett oetiskt sätt.
Gärningar som omfattas av begreppet korruption betraktas ofta som tjänste- eller mutbrott samt som bedrägeri-, förskingrings-, penningtvätt- och insiderbrott. Korruption är dock ett omfattande fenomen och inte alltid straffbart som brott.
Straffbarheten är tydligast vid mutbrott. I grundformen av mutbrott varierar straffen från böter till högst två år i fängelse. Om mutan är speciellt värdefull, kan det anses vara fråga om ett grovt mutbrott. Då är straffet fängelse i minst fyra månader och högst fyra år.
Så kallad gatukorruption är sällsynt i Finland. Däremot finns den dold i olika nätverk och samhällets strukturer. Största delen av korruptionen är dold brottslighet. Därför är det svårt att säga i vilken mån korruption förekommer i Finland och varken polisens eller domstolarnas statistik ger en tillräckligt heltäckande uppfattning om korruptionsläget i vårt land.
Inget land är helt korruptionsfritt och detta gäller också Finland. I Finland har man dock internationellt sett vidtagit mycket få åtgärder för att bekämpa korruption. Det finns ingen aktiv verksamhet för att avslöja korruption vilket för sin del gör det svårt att bedöma omfattningen av fenomenet.
Enligt undersökningar förekommer korruption på alla samhällsnivåer inom flera olika sektorer och sammanhang. Bekanta dig med de mest centrala riskområdena på sidan Korruption i Finland.
Åtgärder för att bekämpa korruption vidtas på bred front av olika ministerier, myndigheter och andra aktörer. Justitieministeriet har inrättat ett samarbetsnätverk mot korruption. Finland har ingen särskild myndighet för korruptionsbekämpning.
Arbetet mot korruption bygger till stor del på en tydlig lagstiftning som ger myndigheterna tillräckliga möjligheter att ingripa i missbruk av inflytande och som har en förebyggande effekt. För att verksamheten ska leda till resultat förutsätts också fungerande myndighetssamarbete och tillräckliga behörigheter att utbyta information.
Även allmänheten och medierna har en viktig roll arbetet för att bekämpa korruption i samband med beslutsfattandet.
Läs mer om aktörerna inom området, strategin mot korruption och den centrala lagstiftningen i delen Korruptionsbekämpning i Finland.
Vare sig du är en privatperson, en tjänsteman, en politiker eller företräder ett företag kan du genom ditt eget exempel påverka det allmänna attitydklimatet. Alla har möjlighet att för sin egen del bidra till att den egna organisationen och hela det finska samhället är så fritt från korruption som möjligt.
Korruption har allvarliga följder både på samhälls- och individnivå. Den bromsar upp den ekonomiska utvecklingen, förvränger användningen av skattemedel, ökar ojämlikheten i samhället, bidrar till miljöskador och gnager på demokratin. Korruptionsbekämpning ligger i allas intressen och är vår gemensamma uppgift.
Nyttiga tips och anvisningar finns i delen Gör rätt.
Alla organisationer borde ha anvisningar om vad de anställda kan göra om de misstänker eller upptäcker missbruk av inflytande. Organisationen kan ha ett internt anmälningssystem eller uppmuntra de anställda att underrätta sin chefen om misstänkt missbruk.
Ett internt anmälningssystem är inte alltid den bästa lösningen: du kan ju till exempel misstänka att just din chef är delaktig i misstänkt verksamhet. Då lönar det sig att anmäla ärendet till en extern instans.
Finland har ingen särskild myndighet för korruptionsbekämpning som skulle utreda misstänkta korruptionsfall. Det finns dock flera myndigheter som tar emot och behandlar olika anmälan om oegentligheter. Om du misstänker ett brott kan du alltid kontakta polisen.