Vad är skydd av rapportörer?
Regeringen har i dag överlämnat en proposition till riksdagen med förslag till lag om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av Europeiska unionens lagstiftning och den nationella lagstiftningen. Genom lagen om skydd för visselblåsare genomförs direktivet om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten, det så kallade visselblåsardirektivet. Lagen förbjuder repressalier mot visselblåsaren.
Läs merLagen om skydd för visselblåsare ålägger skyldighet att inrätta en rapporteringskanal, men i flera organisationer är kanalen tyst. Är anledningen till detta att oegentligheter inte förekommer eller att kännedom saknas? Tydlig information och kännedom om lagen spelar en nyckelroll för att anställda vågar agera.
Läs merI Finland behövs det en långsiktig strategi för att säkerställa ett konsekvent och målmedvetet arbete mot korruption och att de relevanta aktörerna förbinder sig till verksamheten. Målet är ett samhälle där korruption inte kan få fotfäste eller döljas.
Hur definieras korruption? I vilken grad förekommer det korruption i Finland - och hur kan den förebyggas?
Är korruption ett fenomen enbart inom näringslivet och bland tjänstemän eller kan även en privatperson göra sig skyldig till korrupta handlingar? Vilka straff kan korruption leda till?
Här finns svar på vanliga frågor om korruption.
Finland har ingen särskild myndighet uttryckligen för korruptionsbekämpning, men det finns flera myndigheter som tar emot och behandlar anmälan om oegentligheter. Om du misstänker ett brott kan du alltid kontakta polisen. Alla organisationer borde också ha egna anvisningar om vad de anställda kan göra om de misstänker eller upptäcker missbruk av inflytande.