Hyppää sisältöön

 

 

Tule mukaan rakentamaan Suomea, jossa korruptio ei menesty

Ilmoita organisaatiosi mukaan kampanjaan!

Liity mukaan

Ajankohtaista

Tiedote 13.12.2022 13.00

Selvitys: korruption torjuntaa kunnissa tehostettava

Oikeusministeriö on julkaissut selvityksen korruption torjunnasta kunnallishallinnossa. Selvityksen mukaan kuntien pitäisi arvioida korruptioriskejä hallinnossaan ja toiminnassaan. Vain näin voidaan havaita tilanteita, joissa vaikutusvaltaa käytetään väärin oikeudettoman edun tavoittelemiseksi.

Lue lisää
Uutinen 12.4.2022 17.12

Suomi allekirjoitti YK:n korrruptionvastaisen yleissopimuksen arviointiprosessin avoimuusjulistuksen

Avoimuuden ja kansalaisyhteiskunnan rooli on keskeinen korruptiontorjunnassa. Suomi on allekirjoittanut YK:n korruptionvastaisen yleissopimuksen arviointiprosessin avoimuusjulistuksen (UNCAC Review Transparency Pledge).

Lue lisää
Blogi 12.12.2022 16.00

Kunnallishallinnon korruptiontorjunnassa kehitettävää

Kunnallishallinnon korruptiosta laaditun selvityksen perusteella korruption ilmenemismuodot ovat moninaiset. Kunnallishallinnon korruption keskeisiä riskialueita ovat eri tutkimusten ja käytännön havaintojen mukaan muun muassa rakenteellinen korruptio, poliittinen päätöksenteko, julkiset...

Lue lisää

 

 

Toimi oikein – hyvät käytännöt arjen työhön

Kuinka korruptionvastaisessa työssä pääsee alkuun? Näiden vinkkien avulla jokainen organisaatio voi osaltaan torjua korruptiota.

Katso vinkit

Mitä korruptio oikein on?
Mitä siitä seuraa?

Lue ilmiöstä

Testaa työpaikkasi: tuetko tietämättäsi korruptiota?

Tee testi

Ole tarkkana!
Tunnista varoittavat merkit

Tunnista korruptio

Oikopolkuja

Korruptionvastainen strategia

Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen korruptionvastaisesta strategiasta ja sitä tukevasta toimenpideohjelmasta toukokuussa 2021.

Korruptionvastaisen strategian tavoitteena on lyhyellä aikavälillä tehostaa korruption torjuntaa ja pitkällä aikavälillä rakentaa yhteiskuntaa, jossa korruptiolla ei ole menestymisen mahdollisuuksia.. Strategialla ja sitä koskevalla toimenpideohjelmalla pyritään ehkäisemään ja vähentämään korruptiota, edistämään korruption ilmituloa ja tehostamaan rikosvastuun toteutumista korruptioon liittyvissä rikosasioissa.

 

Tutustu strategiaan

Usein kysytyt
kysymykset

Miten korruptio määritellään? Kuinka paljon sitä esiintyy Suomessa – entä miten sitä ehkäistään?

Onko korruptio liike-elämän ja virkamiesten synti, vai voiko myös tavallinen yksityishenkilö syyllistyä siihen? Millaisia rangaistuksia korruptiosta voi seurata?

Täältä löydät vastauksia tavanomaisiin kysymyksiin korruptiosta.

Tutki vastauksia

Epäiletkö korruptiota? Näin teet ilmoituksen

Monet viranomaiset vastaanottavat ja käsittelevät ilmoituksia erilaisista väärinkäytöksistä, vaikka Suomessa ei olekaan nimenomaan korruptiontorjuntaan keskittynyttä virastoa. Jos epäilet rikosta, voit aina ottaa yhteyttä poliisiin. Jokaisella organisaatiolla tulisi myös olla omat ohjeet siitä, miten työntekijän pitää toimia, jos hän epäilee tai havaitsee väärinkäytöksiä.

Ilmoita näin

 

 

 

 

 

Avoimuudella ja oikeudenmukaisuudella korruptiota vastaan.

Tältä sivustolta löydät tietoa ja työkaluja korruptiontorjuntaan.

Tutustu sivustoon