Hyppää sisältöön

 

 

Tule mukaan rakentamaan Suomea, jossa korruptio ei menesty

Ilmoita organisaatiosi mukaan kampanjaan!

Liity mukaan

Ajankohtaista

Tiedote 18.6.2024 13.14

Korruptionvastaisen strategian toimenpideohjelma päivitetään

Oikeusministeriö on asettanut valmistelu- ja ohjausryhmän korruptionvastaisen toimenpideohjelman päivittämistä ja seurantaa varten. Tavoitteena on ehkäistä ja vähentää korruptiota, edistää korruption ilmituloa ja kehittää korruption torjuntaa.

Lue lisää
Uutinen 7.7.2023 15.43

Komission oikeusvaltiokertomus julkaistu – Suomi edistynyt korruption torjunnassa

Suomi on edistynyt merkittävästi kansallisen korruptionvastaisen strategian täytäntöönpanossa, käy ilmi Euroopan komission vuoden 2023 oikeusvaltiokertomuksesta. Oikeusvaltioraportissa tarkastellaan oikeusvaltioperiaatteen toteutumista EU:ssa.

Lue lisää
Kolumni 31.5.2024 8.45

Lahjomaton Suomi? Lahjusrikossääntelyssä on parannettavaa

Lahjonnan torjuntaa on viime vuosina edistetty Suomessa muun muassa tehostamalla viranomaisten yhteistyötä, mutta vähäiset rikosepäilyt ovat herättäneet tarpeen tarkastella myös lainsäädännön aukkoja. Selvitykseni lahjusrikossäännöstön kehittämistarpeista nostaa esiin useita konkreettisia sääntelyn kehitysehdotuksia.

Lue lisää

 

 

Ilmoittajansuojelulaki koskettaa monia toimijoita ja edistää avoimempaa organisaatiokulttuuria

Mistä ilmoittajansuojelussa on kyse?

Tutustu ilmoittajansuojeluun

Oikopolkuja

Korruptionvastainen strategia

Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen korruptionvastaisesta strategiasta ja sitä tukevasta toimenpideohjelmasta toukokuussa 2021.

Korruptionvastaisen strategian tavoitteena on lyhyellä aikavälillä tehostaa korruption torjuntaa ja pitkällä aikavälillä rakentaa yhteiskuntaa, jossa korruptiolla ei ole menestymisen mahdollisuuksia.. Strategialla ja sitä koskevalla toimenpideohjelmalla pyritään ehkäisemään ja vähentämään korruptiota, edistämään korruption ilmituloa ja tehostamaan rikosvastuun toteutumista korruptioon liittyvissä rikosasioissa.

 

Tutustu strategiaan

Usein kysytyt
kysymykset

Miten korruptio määritellään? Kuinka paljon sitä esiintyy Suomessa – entä miten sitä ehkäistään?

Onko korruptio liike-elämän ja virkamiesten synti, vai voiko myös tavallinen yksityishenkilö syyllistyä siihen? Millaisia rangaistuksia korruptiosta voi seurata?

Täältä löydät vastauksia tavanomaisiin kysymyksiin korruptiosta.

Tutki vastauksia

Epäiletkö korruptiota? Näin teet ilmoituksen

Monet viranomaiset vastaanottavat ja käsittelevät ilmoituksia erilaisista väärinkäytöksistä, vaikka Suomessa ei olekaan nimenomaan korruptiontorjuntaan keskittynyttä virastoa. Jos epäilet rikosta, voit aina ottaa yhteyttä poliisiin. Jokaisella organisaatiolla tulisi myös olla omat ohjeet siitä, miten työntekijän pitää toimia, jos hän epäilee tai havaitsee väärinkäytöksiä.

Ilmoita näin

 

 

 

 

 

Toimi oikein – hyvät käytännöt arjen työhön

Kuinka korruptionvastaisessa työssä pääsee alkuun? Näiden vinkkien avulla jokainen organisaatio voi osaltaan torjua korruptiota.

Katso vinkit