Vinkkejä arjen työhön
Kuinka korruptionvastaisessa työssä pääsee alkuun? Tutustu eettisen toiminnan perusteisiin ja täydentäviin ohjeisiin.
Julkinen ja yksityinen sektori ovat usein saman ongelman eri puolia. Tällä sivulla kerrotaan perusasioista, joista huolehtimalla jokainen organisaatio voi osaltaan kitkeä ja ehkäistä korruptiota. Alasivuilta löydät täydentävää tietoa eri tilanteisiin.
Oma roolisi riippuu asemastasi ja tehtävistäsi. Korruptiovapaan organisaation rakentamisessa jokaisen työllä on väliä – näistä vinkeistä kannattaa kertoa myös kollegoille ja etenkin omalle esimiehelle! Korruptiontorjunnassa organisaation johto on avainasemassa.
Eettisen toiminnan perusteet
Kun tavoitteena on eettisesti kestävä organisaatio, näillä toimenpiteillä sen rakentamisessa päästään jo alkuun.
Avoimuus on korruptiontorjunnan tärkein työkalu sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Siksi organisaation hallinnoinnin ja taloudellisen raportoinnin pitää olla läpinäkyvää eli vapaasti tarkkailtavissa.
Läpinäkyvyys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että
- tilinpäätökset ovat verkossa julkisesti saatavilla
- organisaation työntekijät ilmoittavat sidonnaisuutensa
- hankinnoissa ja rekrytoinneissa hyödynnetään reiluja käytäntöjä ja perusteltuja kriteerejä.
Yksityisellä sektorilla sopimukset eivät välttämättä ole julkisia. On silti tärkeää, että kumppanuudet perustuvat nimenomaan kirjallisiin sopimuksiin. Silloin ei synny sellaista vaikutelmaa, että raha vaihtaisi omistajaa perusteetta.
Lisäksi eettisesti toimiva organisaatio viestii avoimesti muun muassa näistä asioista:
- mahdolliset poliittiset tarkoitusperät
- johtamisjärjestelmä
- valvonnan käytännöt
- eettiset ohjeet
- sitoutuminen korruptionvastaisuuteen
- korruptiontorjuntaan liittyvät tavoitteet, toimenpiteet, tulokset ja kehittämiskohteet.
Nämä tiedot julkaistaan sekä vuosikertomuksessa että organisaation verkkosivuilla. Tiedot ovat saatavilla ainakin yhdellä kansainvälisellä kielellä.
Johdolla on organisaatiossa tärkeä suunnannäyttäjän rooli. Johtajilta odotetaan erityistä asiallisuutta, lahjomattomuutta ja avoimuutta. Heidän täytyy sitoutua korruptiontorjuntaan.
Organisaation ylimmän johdon pitää ilmaista selvästi, että organisaatio ei hyväksy minkäänlaista korruptiota omilta työntekijöiltään eikä yhteistyökumppaneiltaan. Ylimmän johdon täytyy luoda organisaatioon johtamisfilosofia, joka on samalla perusta organisaatiossa noudatettaville arvoille ja eettisille ohjeille.
On viime kädessä johdon vastuulla huolehtia
- eettisten näkökulmien esille tuomisesta
- sääntöjen ja ohjeiden laatimisesta
- väärinkäytöksiin puuttumisesta
- seuraamuksista.
Organisaation täytyy selvittää säännöllisesti, millaisia korruption riskejä sen toimintaan liittyy. Riskien kartoituksessa voi hyödyntää ryhmätyöskentelyä, haastatteluja, kyselyjä tai ulkopuolista tutkimusapua.
Korruption riskejä voivat aiheuttaa esimerkiksi
- ohjeiden ja koulutuksen puute
- epäselvät vastuut
- johtamiskäytännöt
- asiamiehet
- hankinnat
- tuonti ja vienti
- suhteet päättäjiin
- lahjat, edut, sponsoroinnit ja poliittiset avustukset
- toiminta maissa, joissa korruptio on huomattavan yleistä.
Hyvä alku kartoitukselle on tämän sivuston nopea testi. Testi antaa karkean arvion siitä, millä tasolla organisaation korruptiontorjunta nykyisellään on.
Jokainen organisaatio tarvitsee eettiset ohjeet. Ne luovat pohjan terveelle organisaatiokulttuurille, ja oikein jalkautettuna ne tehostavat korruptiontorjuntaa. Eettiset ohjeet saattavat auttaa epäselvän tilanteen ratkaisemisessa: usein lainsäädäntö asettaa päätöksenteolle vain reunaehdot, ja loppu edellyttää eettistä harkintaa.
Ohjeet toimivat myös ulkopuolisille yhtenä osoituksena siitä, että organisaatio kantaa yhteiskuntavastuunsa. Vastuullinen ja hyvämaineinen organisaatio on houkutteleva työpaikka, yhteistyökumppani ja sijoituskohde.
Eettisissä ohjeissa kuvataan ainakin
- mitä varten ja kenelle ohjeet ovat
- millaisia korruption riskejä toiminnassa on tunnistettu
- miten riskitilanteessa tulee toimia
- miten eturistiriitoja ehkäistään
- miten suhtaudutaan lahjojen ja etujen antamiseen ja vastaanottamiseen, sponsorointiin ja poliittisten avustusten jakamiseen
- miten väärinkäytöksistä ilmoitetaan
- miten eettisten ohjeiden noudattamista valvotaan
- millaisia seuraamuksia on ohjeiden rikkomisella.
Organisaation johdon täytyy sitoutua korruptiontorjuntaan. Siksi on tärkeää, että nimenomaan johto tekee päätöksen eettisten ohjeiden laatimisesta. Organisaation koosta riippuu, onko ohjeiden laatiminen yhden henkilön vai työryhmän vastuulla.
Koko henkilöstön täytyy tuntea eettiset ohjeet. Se edellyttää sisäistä viestintää ja pakollista koulutusta. Esimiesten täytyy varmistua siitä, että ohjeita myös noudatetaan.
Ohjeiden toimivuutta tarkkaillaan päivittäisessä työssä. Niistä pyydetään aktiivisesti palautetta, ja niitä kehitetään palautteen perusteella. Ohjeiden kehittämisessä huomioidaan esimerkiksi lainsäädännön muutokset ja käytännön havainnot.
Pelkästään eettisten ohjeiden olemassaolo ei takaa organisaation korkeaa moraalia, vaan henkilöstön korruptiontorjuntaosaamista täytyy tukea myös koulutuksella. Koulutuksen on oltava pakollista, ja se on hyvä toistaa vähintään joka toinen vuosi. Sisältöä muokataan tarpeen mukaan, jos esimerkiksi lainsäädäntö tai organisaation toiminta muuttuu.
Hankinnoista, taloudesta ja sisäisestä valvonnasta vastaavien on lisäksi osallistuttava erityiseen koulutukseen siitä, mitkä seikat voivat viitata korruptioon ja millaisia toimenpiteitä ne vaativat.
Henkilöstön koulutustilaisuudet voivat olla tapaamisia, työpajoja, seminaareja tai epämuodollisia kehittämispäiviä. Koulutus voidaan myös järjestää kokonaan tai osittain verkossa.
Lisäksi jo perehdytysohjelmassa on syytä olla tietoa eettisistä ohjeista ja korruptiontorjunnasta.
Myös asiamiehille, konsulteille, palveluntarjoajille ja muille yhteistyökumppaneille kannattaa järjestää koulutusta, jos tunnistetut riskit sitä vaativat. Tämä on erityisen tärkeää maissa, joissa korruptio on huomattavan yleistä ja joissa yhteistyökumppanit vastaavat yhteydenpidosta paikallisiin virkamiehiin.
Yhteistyökumppanin täytyy noudattaa organisaation eettisiä ohjeita aina, kun se toimii ohjeet laatineen organisaation kanssa tai puolesta. Sopimuksiin on hyvä kirjata tästä erillinen lauseke. Jos kumppanilla itsellään on vastaavat ohjeet, organisaation kannattaa pyytää niistä itselleen kopio.
Koko henkilöstöllä on oikeus osallistua työpaikan kehittämiseen. Siksi jokaisen työntekijän kuuluu saada koulutusta tai täsmällistä tietoa siitä, miten hänen pitää toimia, jos hän epäilee tai havaitsee väärinkäytöksiä.
Työntekijöillä täytyy olla mahdollisuus ilmoittaa turvallisesti väärinkäytöksistä ja epäilyttävästä toiminnasta. Organisaation johdon täytyy myös selvästi viestiä, että se toivoo työntekijöiden tekevän ilmoituksia.
Ilmoittamista varten voidaan perustaa ilmoituskanava. Se voi olla pelkästään henkilöstön sisäinen, mutta on eduksi, jos sitä voivat käyttää myös yhteistyökumppanit ja suuri yleisö. Käytännössä kanava voi olla esimerkiksi luottamuksellinen palvelunumero tai verkkosivusto. Jos tällainen ratkaisu ei ole mahdollinen, ilmoituksia pitää voida tehdä sähköpostitse tai henkilökohtaisesti etukäteen nimetylle henkilölle.
Ilmoitusten käsittelemiseen täytyy varata riittävästi henkilöstöresursseja. Ilmoituksia on käsiteltävä luottamuksellisesti ja ennalta määritellyn prosessin mukaisesti, ja niiden on johdettava tarvittaviin toimenpiteisiin. Sekä ilmiantajaa että ilmoituksen kohdetta kohdellaan tasapuolisesti. Tapaukset dokumentoidaan.
Korruptiontorjunta organisaatiossa
Katso myös:
Harmaa talous & talousrikollisuus -sivusto antaa yrityksille ja kansalaisille tietoa siitä, miten suojautua harmaan talouden ja talousrikollisuuden aiheuttamilta haitoilta.