TYÖNTEKIJÄT
Työntekijöillä on tärkeä rooli ilmoittajansuojelulain tavoitteiden toteutumisessa. Työntekijät saavat usein tietoa mahdollisista väärinkäytöksistä jo varhaisessa vaiheessa, mutta vain ilmoitettu tieto auttaa puuttumaan toimintaan.
Ilmoittajansuojelu koskee sekä julkisella että yksityisellä sektorilla työskenteleviä, jotka työtehtäviensä luonteesta riippumatta ovat voineet työnsä yhteydessä saada tietoa epäillystä rikkomuksesta tai väärinkäytöksestä.
Opi aiheesta lisää ilmoittajansuojelulain tietoisku –digikoulutuksen avulla. Näin olet valmiimpi kohtaamaan haasteet ja suojelemaan sekä itseäsi että muita. Lue lisää verkkokoulutuksesta täällä.
Lue alta mitä etuja voidaan saavuttaa aktiivisella ilmoittamisella!
Ilmoituksia voi tehdä väärinkäytöksistä, jotka liittyvät esimerkiksi julkisiin hankintoihin, tuoteturvallisuuteen tai ympäristönsuojeluun. Ilmoittamalla havainnoistasi, vaikutat osaltasi meidän kaikkien edun mukaisen yhteiskunnan vahvistumiseen, jossa väärinkäytösten avulla hyötyville ei ole sijaa.
Aiemmin epäkohdista ilmoittaneiden työntekijöiden asema on ollut epäselvä. Havainnoistaan ilmoittanut työntekijä ei ole aina saanut tehokasta suojaa. Tästä johtuen työntekijät ovat saattaneet kärsiä tekemästään ilmoituksesta esim. menettämällä työnsä tai maineensa.
Ilmoittajansuojelulain myötä työntekijöitä, jotka tekevät ilmoituksen lain mukaisesti, suojataan kaikilta vastatoimilta ja heidän henkilöllisyytensä on salassa pidettävää tietoa.
Työntekijöillä on mahdollisuus tehdä luottamuksellinen ilmoitus havaitsemistaan väärinkäytöksistä. Ilmoituksen vastaanottaneen organisaation tulee ryhtyä toimiin väärinkäytökseen puuttumiseksi.
Ilmoitusten avulla voidaan puuttua jo varhaisessa vaiheessa väärinkäytöksiin ja minimoida niistä aiheutuvia vahinkoja. Tiedon panttaaminen hyödyttää vain väärinkäyttäjää.
Jokaisen on helpompi kertoa havaitsemistaan rikkomuksista tai väärinkäytöksistä, kun ei tarvitse pelätä joutuvansa itse ongelmiin. Myös tieto siitä, että ilmoituksen seurauksena tulee ryhtyä selvitystoimiin, kannustaa kertomaan väärinkäytöksistä.
Tue avoimen toimintakulttuurin vahvistumista hyödyntämällä tarvittaessa sisäistä ilmoituskanavaa.
Ilmoittajansuojelulaki tarjoaa suojaa vastatoimilta. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilöön, joka tekee lain mukaisesti ilmoituksen, ei saa kohdistaa ilmoittamisen seurauksena mitään kielteisiä seurauksia, kuten syrjintää tai irtisanomista.