Hyppää sisältöön

Oikeusministeri Henriksson: Oikeusvaltion kehittämistä on jatkettava myös Suomessa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.7.2022 16.47
Tiedote

Suomessa oikeusvaltioperiaate toteutuu hyvin, mutta esimerkiksi korruptionvastaista työtä ja tuomioistuinten työn tukemista on edelleen jatkettava. Tämä käy ilmi Euroopan komission vuoden 2022 oikeusvaltiokertomuksesta, jossa tarkastellaan oikeusvaltioperiaatteen toteutumista EU:ssa.

Aiempien vuosien tapaan Suomen oikeusjärjestelmän riippumattomuus, lehdistönvapaus ja vähäinen korruptio saavat raportissa kiitosta. Raportin mukaan esimerkiksi oikeuslaitosta pidetään erittäin riippumattomana. 

Tänä vuonna komission oikeusvaltiokertomuksessa annetaan ensimmäistä kertaa jäsenmaille suosituksia oikeusvaltion kehittämisestä. Suomelle komissio suosittaa, että korruption torjuntaa tehostetaan kriminalisoimalla vaikutusvallan kauppaaminen. Komissio suosittaa myös, että Suomi panee toimeen kaikki vuosille 2021–2023 laaditussa kansallisessa korruptionvastaisessa strategiassa ja toimenpideohjelmassa olevat toimet.

Lisäksi nyt pari vuotta toiminnassa olleen Tuomioistuinviraston kehittämishankkeita tulee komission mukaan jatkaa tuomioistuinten työn tukemiseksi. Julkisuuslain uudistamista taas on komission mukaan jatkettava asiakirjajulkisuuden tehostamiseksi ja laajentamiseksi.

- Komission oikeusvaltiokertomus ei Suomen osalta nosta esille mitään hälyttävää. Suomalainen oikeusvaltio on hyvässä kunnossa. Mutta hyvääkin voi parantaa. Komissio on antanut meille muutaman konkreettisen suosituksen. Otamme ne vakavasti, ja jokaisen osalta kysymys on jo käynnissä olevan työn jatkamisesta. On selvää, että tuomioistuinten riittävien resurssien on oltava hallinnonalamme painopisteenä myös jatkossa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Nyt kolmatta kertaa julkaistu Euroopan komission oikeusvaltiokertomus on yksi EU:n keinoista varmistaa, että kaikissa jäsenvaltioissa noudatetaan oikeusvaltioperiaatetta. 

Lisätietoja: 
erityisavustaja Oscar Byman, p. 0295 161 176, [email protected]
yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected]

Euroopan komission oikeusvaltiokertomus 2022