BLOGIARKISTO

 

Täältä löydät runsaasti mielenkiintoisia kirjoituksia korruptiosta ja sen vastaisesta taistelusta.

Arkistoimamme kirjoitukset tarjoavat syvällisempää tietoa ja näkökulmia aiheeseen eri aikakausilta. Haluamme jakaa kanssasi asiantuntevaa sisältöä, joka auttaa ymmärtämään paremmin korruption monimutkaista ilmiötä ja sen vaikutuksia yhteiskuntaamme. Tutustu rohkeasti blogiarkistoomme ja löydä uusia oivalluksia korruption torjuntaan liittyen!

Blogit

Ovatko suomalaiset sinisilmäisiä? Uusi tutkimus työelämän eettisyydestä

Julkaisupäivä 15.4.2019 14.03 Blogit

Ovatko suomalaiset sinisilmäisiä? Uusi tutkimus työelämän eettisyydestä

Anna Romberg & Niina Ratsula

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista arvostaa työpaikan käytäntöjen eettisyyttä enemmän kuin palkan korotusta tai uralla etenemisen mahdollisuuksia. Silti suurin osa työntekijöistä todistaa jatkuvasti työpaikallaan epäeettistä toimintaa ja jättää useimmiten reagoimatta havaitsemaansa epäkohtaan. Syy puuttumatta jättämiseen on tyypillisesti kokemus siitä, ettei ”asia kuulu minulle”, puuttumisella ole mitään merkitystä tai että puuttumisesta seuraa vaikeuksia.

Johtajalla ruusuisempi kuva kuin työntekijöillä työpaikan eettisyydestä

Uunituore Nordic Business Ethics -tutkimus paljastaa, että tyypilliset eettiset ongelmat suomalaisessa työelämässä liittyvät arvojen vastaiseen johtamiseen, epäkunnioittavaan käytökseen, suosikkijärjestelmien ylläpitämiseen, faktojen vääristelyyn sekä syrjintään ja kiusaamiseen.

Tutkimuksen kenties merkittävin havainto on, että pääsääntöisesti johtajilla ja esihenkilöillä on huomattavasti ruusuisempi kuva organisaation eettisestä ilmapiiristä kuin työntekijöillä. Esimerkiksi yli 70 prosenttia ylimmästä johdosta kokee, että edustamassaan organisaatiossa päätöksiä tehdään läpinäkyvästi ja johdolla ja työntekijöillä on samat säännöt. Kuitenkin selvästi vain alle puolet ei-esimiestehtävissä työskentelevistä henkilöistä on samaa mieltä.

Juhlapuheiden lisäksi tarvitaan tekoja ja aitoa esimerkillä johtamista

Tutkimuksen mukaan vain 26 prosenttia suomalaisista sai työpaikalla koulutusta eettisistä toimintaohjeista. 39 prosenttia vastaajista koki, ettei hänelle ollut selvää, miten tulisi toimia tilanteessa, jossa epäilee sääntöjen vastaista toimintaa. Emme siis voi olettaa, että työntekijöille olisi selvää, mitä korruptio on ja miten siihen voidaan puuttua, ellemme jatkuvasta kouluta ja viesti asiasta tavalla, joka on henkilöstölle samaistuttavaa ja selkeää.

Työpaikan eettisyys ei muodostu siitä, miten hyvin sääntöjä osataan kirjoittaa ja lukea ulkoa, vaan siitä miten se konkretisoituu arjessa, johtamistavoissa ja päätöksentekotilanteissa. Huolestuttavasti, tutkimuksemme mukaan henkilö toimii eettisten periaatteiden vastaisesti pääasiassa esimiehen käskystä.  Eettistä organisaatiota ei rakenneta pelkillä juhlapuheilla ja virallisilla code of conducteilla, vaan jatkuvalla vuoropuhelulla ja aidolla esimerkillä johtamisella.

 

Kirjoittajat ovat Nordic Business Ethics -tutkimushankkeen vetäjiä ja Nordic Business Ethics Networkin perustajia. Tutkimusraportti on saatavilla www.nordicbusinessethics.com sivulta 9.4.2019 lähtien.