Hyppää sisältöön

Opas tarjoaa käytännön vinkkejä korruptiontorjuntaan pk-yrityksille

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 13.10.2020 14.50
Uutinen
Kuvassa mies torjuu hänelle otetun kirjekuoren. Kuva päällä lukee korruptiontorjuntaopas pk-yrityksille.

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut oppaan pk-yrityksille korruptiontorjunnasta. Vastaavaa opasta ei ole aiemmin ollut suomeksi saatavilla. Oppaan tarkoituksena on kuvata, mistä korruptiossa on kyse ja miten pk-yritykset voivat torjua sitä omassa toiminnassaan.

Korruptio on vaikutusvallan väärinkäyttöä oman tai työnantajan edun tavoittelemiseksi. Usein korruptio mielletäänkin lahjonnan kautta, jossa setelinippu vaihtaa omistajaa tietyn edun saamiseksi. Korruptio on kuitenkin tätä monitahoisempi ilmiö.

Suomalaiselle korruptiolle tavallinen piirre on, että tekijä noudattaa lakia, mutta toimii silti epäeettisesti. Tällöin puhutaan rakenteellisesta korruptiosta, jossa toiminta on piilotettua ja se sisältää epäasiallista vaikutusta päätöksentekoon. Usein tällaista vaikuttamista ei mielletä vääräksi, vaan se nähdään hyväksyttynä, maan tai talon tapana.

– Haluamme tällä oppaalla rikkoa stereotyyppistä kuvaa korruptiosta. Suomessa korruptiontorjunnan ongelma on, ettemme tästä syystä tunnista korruptiota, erityisasiantuntija Linda Piirto työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

–  Korruption torjuntaan on monta hyvää syytä. Se parantaa yrityksen hallintoa, vahvistaa yrityksen mainetta ja vähentää oikeudellisia riskejä. Korruptioon liittyvät riskit eivät myöskään ole ainoastaan suurten yritysten riskejä, vaan ne koskevat myös pk-yrityksiä, Piirto jatkaa.

Tarpeelliset toimet yrityksille yhdellä silmäyksellä

Kiireisille lukijoille opas tarjoaa yhden sivun koonnin, josta saa yhdellä silmäyksellä käsityksen keskeisistä toimista.

  1. Tee yrityksesi puolesta julkinen sitoumus korruption vastaiseen toimintaan. Sitouta siihen johto, henkilöstö sekä liiketoimintakumppanit ja sitoudu siihen myös itse.
  2. Tee riskikartoitus, mitkä korruptioon liittyvät riskit ovat olennaisia juuri sinun yrityksesi liiketoiminnan kannalta.
  3. Tee riskikartoituksen pohjalta eettinen toimintaohjelma. Ohjelman tarkoituksena on estää, havaita ja reagoida. Julkaise ohjelma.
  4. Kouluta henkilöstö ymmärtämään, mitä toimintaohjelma tarkoittaa käytännössä arjen työssä, erilaisissa tilanteissa.
  5. Luo luotettavaksi koettava ilmoituskanava, jota pitkin epäeettistä tai laitonta toimintaa havainnut voi ilmoittaa asiasta, ilman pelkoa rankaisemisesta. Käsittele saadut ilmoitukset asiallisesti.
  6. Määrittele ja kerro, millaisiin toimiin yritys ryhtyy havaituista toimintaohjeiden rikkomisesta.
  7. Arvioi ja seuraa säännöllisesti, tarvitseeko ohjelmaa päivittää ja tee päivitykset kaikkine edellisine askelineen tarvittaessa.
  8. Hyödynnä tarvittaessa ulkopuolista osaamista.

Opas on saatavilla verkossa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Linda Piirto, TEM, p. 0295 047 028